Geschiedenis van de DABO

DABO – NV Drentsche Autobusonderneming, Meppel.

Vanaf 1933 reden de bussen van de DABO af en aan door het Drentse land. In het begin de lijn Meppel-Hoogeveen, zowel via Zuidwolde als via Ruinen. Met de overname van de NTM-tramlijn Meppel-Hijkersmilde werd de lijndienst uitgebreid met het traject Meppel-Assen (langs de Drentsche Hoofdvaart.)

In de loop der jaren werd het vervoergebied gevormd door de provincie Drenthe ten westen van de spoorlijn Assen-Hoogeveen met doorverbindingen naar Steenwijk en, in samenwerking met EDS, het trajekt Assen-Groningen. De personele unie DABO-EDS van 1955 leidde tot de fusie, per 6 juni 1963, in DVM.

DVM – N.V. Drentse Vervoer Maatschappij
In 1963 ontstaan uit een fusie van DABO en EDS, in 1984 werd de wijkdienst van Zantinge geïntegreerd, in 1986 werd de busonderneming Harmanni overgenomen. In 1991 leidde dit tot de fusie DVM/NWH.

DVM/NWH – N.V. DVM/Noordwesthoek
Ontstaan in 1991 door fusie van DVM en NWH. In 1996 gefuseerd tot VEONN.

VEONN – VEONN
In 1996 ontstaan door fusie van DVM/NWH en FRAM.
In 1999 gefuseerd tot Arriva.

DABO
In 2005 is de naam DABO opnieuw in gebruik genomen door Hans Stuve uit Wapse. Hij vond het leuk om de typische Drentse DABO een nieuw leven in te blazen.Voor dagtochten, groepsvervoer, een familiedag, een uitstapje met uw collega’s, promotionele activiteiten en excursies kunt u bij ons terecht. De DABO is derhalve een busonderneming voor besloten busvervoer.